Zašto je važno da se djeca igraju s lutkama

Zašto je važno da se djeca igraju s lutkama?

Lutke su jedna od najstarijih igračaka s kojima su se djeca već igrala i prije više hiljada godina što dokazuje da ove igračke igraju vrlo važnu ulogu tijekom djetinjstva.

Djeca uče promatrajući, ali i oponašajući druge ljude. Tako je i u prošlosti igra s lutkama zapravo bila igra u kojoj su djeca naučila bolje razumjeti ne samo sebe, već i svijet oko sebe. Bez obzira na spol djeteta, igra s ovim igračkama ima vrlo pozitivan utjecaj na emocionalni razvoj, no to nije jedini razlog zašto bi vaša kćer ili sin trebali imati svoju lutku.

Razvijanje kognitivnih vještina

Lutke djeci omogućuju razvijati njihove kognitivne sposobnosti i to tako da ih onda primjenjuju na nekome drugome. U dobi od 2 do 3 godine djeca se počinju igrati s lutkom kao da im je lutka ravnopravni partner pa razgovaraju s njom, hrane je, presvlače i uspavljuju.

Igrajući se s lutkom, djeca će steći i higijenske navike kao što su pranje zubi, kupanje i češljanje kose. Djeca danas zaista mogu kupati mnoge lutke, što dodatno produbljuje ovo učenje i otkrivanje svijeta odraslih. Djeca stečene kognitivne sposobnosti prvo vježbaju na lutki, a kasnije ih počinju isprobavati na sebi, ali i na braći, sestrama i roditeljima.

Zašto je važno da se djeca igraju s lutkama

Empatija, suosjećanje i odgovornost

Stjecanje kognitivnih sposobnosti povezano je s odgovornošću, empatijom i suosjećanjem. Djeca uče kako se brinuti o lutki, znaju da je moraju nahraniti, presvući i voziti u kolicima – jednostavno, ona preuzimaju punu odgovornost za svoju lutku, a s tom odgovornošću vrlo je usko povezana sposobnost prepoznavanja emocija. Zahvaljujući igri s lutkama, djeca čak i u tako ranoj dobi mogu početi pokazivati suosjećanje s potrebama drugih ljudi, a na taj način odrastaju u vrlo brižne odrasle ljude. Osim toga, briga za omiljenu lutku bolje će pripremiti dijete za dolazak mlađeg brata ili sestre.

Bolji razvoj fine motorike

Svakodnevna igra s lutkom bez sumnje utječe i na finu motoriku koja se u toj dobi još razvija i usavršava. U dobi od oko godinu dana, dijete razvija tzv. pincetni hvat (hvat palcem i kažiprstom) koji neprestano usavršava igrajući se s lutkom. Dijete treba naučiti uhvatiti mali češalj za lutku, kao i dotjerati je i nahraniti. Kao što smo već spomenuli, te će vještine prvo isprobati na lutki, a zatim će usavršavanje fine motorikevježbati i na sebi.

Nakon nekog vremena, djeca će početi brinuti sama o sebi i doći će do faze kada će htjeti sve napraviti sama. Iako će vašem sinu ili kćeri isprva trebati cijela vječnost da zakopčaju svoje jakne, pustite ih da izvrše taj zadatak svojim vlastitim trudom. Zbog otkrića ovih sposobnosti, hranjenje djece također će odjednom trajati dulje jer će htjeti to napraviti samostalno, no zahvaljujući igri s lutkama, dijete će lakše usvojiti ove aktivnosti koje predstavljaju svojevrsne prekretnice u razvoju.

Proširenje vokabulara

Igra u kojoj djeca oponašaju različite uloge ima nevjerojatan utjecaj na razvoj vokabulara i komunikacijskih vještina. Djeca od ranog djetinjstva razgovaraju sa svojim igračkama i brbljaju u njihovoj prisutnosti.

Uključite se i vi u igru ​​s lutkama i imenujte pojedine dijelove tijela. Ne zaboravite uvijek istaknuti da, baš kao što i lutka ima ruke, stopala, oči, usta ili nos, sve to imate vaše dijete i vi. Kasnije možete prijeći na pojedinačne komade odjeće i druge stvari koje vaše dijete koristi za brigu o lutki. Osim imenica, obratite pažnju i na glagole i komentirajte što sve dijete radi s lutkom.

Zašto je važno da se djeca igraju s lutkama

Učenje o svijetu i njegovoj raznolikosti

Igrajući se s lutkama, djeca će vrlo brzo naučiti da je svijet raznolik i da nije ograničen samo na njih, njihove roditelje te braću i sestre. Tako će postupno otkriti da ljudi imaju različitu boju kose, očiju i kože, da postoje dječaci i djevojčice, da neki nose naočale, govore drugim jezikom i sl. Lutke se već dugo vremena nalaze na tržištu, pokazujući djeci upravo tu raznolikost svijeta.

Lutke pripadaju u dječje ruke jednako (ako ne i više) kao i ostale igračke i nije nimalo važno imate li kćer ili sina. Igra s lutkom pomoći će svoj djeci da brže i lakše shvate svijet u kojem žive, a zahvaljujući brizi za nju, odrast će u osjetljive, odgovorne osobe pune ljubavi.

Zoe & Mama su ponosni distributer poznatih Španskih lutaka Paola Reina.

Proizvedene u Španiji, lutke marke Paola Reina poznate su po iznimnoj kvaliteti i posvećenosti detaljima. Izrađene s preciznošću i pažnjom, ove lutke savršen su spoj umjetnosti i razigranosti. Svaka je lutka pomno dizajnirana kako bi očarala djecu i potaknula maštovitu igru. Odlikuje ih vrhunska izrada te visokokvalitetni materijali: lutke Paola Reina izrađene su od najfinijih materijala, uključujući mekani vinil koji je 100% bez kemikalija koje uključuju ftalate. Svi korišteni materijali sigurni su, izdržljivi i dizajnirani da izdrže sate igre. Sva odjeća i dodaci također su 100% proizvedeni u Španjolskoj.

Također, ove lutke krasi i raznolikost – dolaze u širokom rasponu boja kose i etničkih stilova. Oni slave različitost i promiču inkluzivnost, omogućujući djeci da pronađu lutke koje odražavaju njihov vlastiti jedinstveni identitet.

Bilo da ste kolekcionar ili tražite savršen poklon, lutke marke Paola Reina sigurno će vas oduševiti i inspirirati!

Našu ponudu ovih prekrasnih lutkica pogledajte ovdje.

Otkrijte čarobni svijet Maileg
Close Korpa
Close Lista želja
Close Nedavno pregledano
Close
Close
Categories
zoe i mama logo

Prijavite se na naš newsletter!

Osvojite 5% popusta na prvu narudžbu i budite prvi koji će saznati za naše super ponude i nove kolekcije!

*generisani kupon kod ćete primiti na Vaš email u narednih 5 minuta.
newsletter